
Klucz do bariery krew-mózg
14 października 2010, 14:35Mózg, jako najważniejszy organ ciała, jest też najlepiej chroniony przed obcymi substancjami i białkami, dzięki barierze krew-mózg. Jest chroniony tak dobrze, że przeszkadza to w dostarczaniu mu leków. Znalezienie klucza do tej bariery byłoby przełomem.

Składnik arbuza obniża ciśnienie
14 października 2010, 12:08O arbuzie już teraz można powiedzieć wiele dobrego - jest smaczny, niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika, przeciwutleniającego likopenu, potasu oraz witamin A, B6 i C – a teraz okazuje się, że pomaga również obniżyć ciśnienie krwi.

Apple na trzecim miejscu
14 października 2010, 11:21Apple zanotowało olbrzymi sukces na amerykańskim rynku komputerów osobistych. Firma Jobsa jest już trzecim co do wielkości producentem. Z danych IDC wynika, że należy do niej już 10,6% rynku. W trzecim kwartale bieżącego roku udziały Apple'a zwiększyły się o 24%. Koncern wyprzedził tym samym Acera i Toshibę.

Czemu jedzenie w samolocie wydaje się niedobre?
14 października 2010, 10:49Szum tła oddziałuje zarówno na intensywność smaku, jak i na postrzeganie kruchości. To dlatego, wg naukowców, jedzenie w samolocie lub na statkach wydaje się często tak niesmaczne (Food Quality and Preference).

Selerowy wspomagacz pamięci
14 października 2010, 09:02Dieta obfitująca w luteolinę ogranicza związany z wiekiem stan zapalny mózgu oraz będące jego skutkiem deficyty pamięciowe. Przeciwutleniacz, który należy do grupy flawonów i występuje m.in. w selerze, zielonej papryce, marchwi, oliwie czy oregano, hamuje wydzielanie związków prozapalnych (Journal of Nutrition).

Schudnij w sekundę
13 października 2010, 19:45Niemieccy inżynierowie znaleźli sposób na łatwe i błyskawiczne schudnięcie, przytycie, nabycie muskulatury lub powiększenie biustu. Niestety, tylko na ekranie, ale aktorzy na pewno się ucieszą: koniec diety i siłowni przed zdjęciami.

Windows Phone 7 także dla biznesu
13 października 2010, 18:08Windows Phone 7 od dnia premiery zbiera dobre recenzje, jednak znaczna część dziennikarzy i analityków wątpi, czy Microsoft jest w stanie nawiązać równorzędną walkę z Apple'em i Google'em.

Nowa nadzieja na odzyskanie wzroku
13 października 2010, 15:53Australijscy naukowcy opracowali łatwą i prostą metodę pozwalającą na odzyskanie wzroku, jeśli nie całkowite, to przynajmniej częściowe. Niestety, tylko osobom które straciły wzrok z powodu poparzeń słonecznych, ale to już wiele.

8 gigabajtów w technologii 20 nm
13 października 2010, 11:27Samsung jest pierwszą firmą, która wykorzystuje technologię 20 nanometrów do produkcji 64-bitowych układów NAND zapisujących 3 bity w pojedynczej komórce pamięci. Nowe kości znajdą zastosowanie wszędzie tam, gdzie konieczna będzie wysoka gęstość zapisu.

W autobusie z ogrodem nad głową
13 października 2010, 09:24Bus Roots to projekt obsadzania dachów autobusów miejskich roślinami. Ma to zwiększyć powierzchnię obszarów zielonych możliwie najmniejszym kosztem i nakładem sił. Pomysłodawcy rozwiązania, w tym Marco Castro z Uniwersytetu Nowojorskiego, wspominają nie tylko o walorach estetycznych, ale i o izolacji akustyczno-termicznej, pochłanianiu dwutlenku węgla, odnawianiu habitatów oraz zagospodarowaniu części deszczówki.